Piersma Juweliers Dokkum

Onderhoud sieraden & horloges

Laat je sieraad of horloge stralen: tips & tricks voor onderhoud

Sta je op het punt om te zorgen dat je sieraden of horloges weer schitteren alsof ze net uit de winkel komen? Het zijn tenslotte jouw kostbare bezittingen. Daarom hebben we alles wat je moet weten over het onderhoud van je sieraden en horloges op een rijtje gezet. Of je nu je gouden ketting zijn glans terug wilt geven, of ervoor wilt zorgen dat je horloge nauwkeurig blijft lopen, wij staan voor je klaar met deskundig advies en onderhoudstips.

Onderhoud van jouw sieraden

Als je een prachtig sieraad hebt, wil je natuurlijk niets liever dan dat deze zo lang mogelijk mooi blijft.
Met het juiste onderhoud kun je nóg veel langer van je prachtige sieraden genieten. Daarom raden wij ook aan om je sieraden goed te reinigen en op te poetsen.
De edelmetalen die gebruikt worden om sieraden te vervaardigen zijn bijna altijd zachter dan de voorwerpen waar het mee in aanraking komt. Hierdoor kun je dus krasjes, butsjes of beschadigingen krijgen op je sieraden. Ook kunnen edelstenen dof worden door verschillende middelen van buitenaf.

Voorkom nachtelijke avonturen

Wist je dat jouw sieraden net zo graag uitrusten als jij? Juist als je slaapt, kunnen sieraden onverwachte avonturen beleven, met krasjes of erger als gevolg. Ons advies: gun ze een veilige nachtrust in een sieradendoosje. Zo zijn ze weer helemaal klaar voor een nieuwe dag aan jouw zijde.

Binnenkort op vakantie?

Ga jij binnenkort op vakantie? Dan wil jij er natuurlijk stralend uitzien! Naast je mooiste outfit, bikini en zonnebril, kunnen sieraden uiteraard niet in je koffer ontbreken.

Welke sieraden neem je mee?
Je gehele sieradencollectie mee op reis? Wij raden het je niet aan. De kans op het verliezen van jouw dierbare sieraden is daardoor groot en het neemt veel ruimte in beslag. Bedenk daarom goed voor jezelf welke sieraden je écht mee wilt nemen. Ons advies? Neem altijd een basic setje en een statement sieraad mee. Zo heb je voor iedere gelegenheid iets om je outfit compleet te maken. Ga je een gezellig avondje uit, denk dan bijvoorbeeld aan een paar statement oorbellen of een mooi collier. Overdag ga je voor een casual look met trendy basics

Lifehack - Sieraden opbergen 

Natuurlijk ben je ook zuinig op de sieraden die je meeneemt. Zo wil je ze graag netjes opbergen en zorgen dat ze onderweg niet beschadigen. We geven je een aantal lifehacks:

Foto van zwarte sieraden laten zien met eventueel het verschil, vooraf en achteraf?

Zo onderhoud je zilveren sieraden

Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd zwart worden, dit komt door de zuurgraad van je huid tijdens het dragen of juist doordat sieraden niet gedragen worden. Dit gebeurt door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Door een chemische reactie wordt een dun zwart laagje gevormd op zilveren sieraden.
De huid maakt natuurlijke oliën aan, welke kunnen reageren met zilveren sieraden. Iedere huid is anders ; het wil dus absoluut niet zeggen dat iedereen daar last krijgt! Door medicijngebruik, voeding, alcoholgebruik of zweet kan er eerder een reactie tussen huid en sieraad ontstaan. Er is niet één duidelijke oplossing tegen het zwart worden van zilveren sieraden, wel kun je zelf op een aantal dingen letten als je hier last van hebt:

Laat ze schitteren met een zilverpoetsdoek

Zilveren sieraden welke zwart zijn geworden kunnen goed opgepoetst worden met een zilverpoets doek. Soms geeft dit niet het gewenste resultaat. Neem dan altijd contact met ons op, wij kunnen jouw sieraad vast en zeker weer laten schitteren.

Ontvet met afwasmiddel of groene zeep

Soms krijg je de sieraden al eenvoudig schoon door ze te ontvetten met afwasmiddel of groene zeep. Gebruik eventueel een zachte tandenborstel om overal tussen te komen. Zorg er altijd voor dat de zeep geen chemicaliën bevat!

Voorkom verkeerd gebruik

Er zijn veel huis, tuin en keuken middelen die jouw sieraad weer kunnen laten glimmen. Denk er alleen goed om, dat bij verkeerd gebruik je juist het tegenovergestelde resultaat krijgt
Het zwart worden van zilveren sieraden komt bij alle zilvergehaltes voor, dus ook bij de 925 legering. Heb je een vraag of wil je een advies? Laat het ons weten en neem contact op.

Onderhoud voor gouden sieraden

Ook gouden sieraden kunnen er na verloop van tijd minder stralend uitzien. Zoals al eerder verteld, kan dit komen doordat de sieraden in contact komen met andere voorwerpen. Een gouden sieraad kan natuurlijk altijd opgeknapt worden, zodat deze weer zal schitteren. Je kunt echter zelf ook wat dingen doen of juist laten om ervoor te zorgen dat de sieraden mooier blijven.


Net als bij zilveren sieraden raden wij het aan om sieraden tijdens (zware) werkzaamheden, zwemmen, schoonmaken of slapen af te doen.

Is je gouden sieraad een beetje dof geworden? Zelf kun je deze makkelijk weer laten stralen door een lauw warm sopje te maken met een beetje groene zeep en het sieraad met een zachte doek of tandenborstel schoon te poetsen.
Er bestaan ook poetsdoeken voor gouden sieraden. Hiermee kun je jouw mooie sieraad weer net even wat meer laten glimmen.

Gouden sieraden welke gemaakt zijn van een hoger gehalte goud, zijn zachter en zullen dus eerder beschadigen. Het is raadzaam om hier extra alert op te zijn.

Onderhoud witgouden sieraden

Voor witgouden sieraden gelden eigenlijk dezelfde regels als voor zilver met betrekking tot het afdoen van het sieraad tijdens bijvoorbeeld het sporten, douchen of zwemmen, en het in aanraking laten komen met schoonheidsproducten. De reden hiervoor is dat witgoud een laagje rhodium krijgt. Het van zichzelf ietwat gelige witgoud krijgt daarmee de mooie zilverachtige glans die je gewend bent. Echter omdat het een laagje is wat om het goud wordt gelegd, betekent dit dat het rhodium mettertijd kan afslijten, waardoor de gelige gloed weer zichtbaar wordt.

Door zorgvuldig met je sieraad om te gaan en je zoveel mogelijk te houden aan onze adviezen met betrekking tot het onderhoud van je sieraad, kun je slijtage van het rhodium zoveel mogelijk tegengaan. Voorkomen kan helaas niet.

Onderhoud edelstenen sieraden

Door fel zonlicht kan de kleur van een edelsteen nadelig beïnvloed worden. Sommige edelstenen zijn hier extra gevoelig voor, denk bijvoorbeeld aan amethist, aquamarijn en rookkwarts. Als deze langere tijd worden blootgesteld aan (fel) zonlicht kunnen de edelstenen verkleuren.
Let daarom bij fijne zonvakanties goed op welke sieraden je omhoudt of welke je beter thuis kunt laten.

Daarnaast kunnen parfum of diverse zeepsoorten ook invloed hebben op de edelsteen. Ons advies is om tijdens het schoonmaken alle sieraden af te doen. Zoals je hebt kunnen lezen hebben chemische schoonmaakmiddelen ook een negatieve invloed op edelmetalen. Daarom is het verstandig om geen enkel sieraad in contact te laten komen met schoonmaakmiddelen.
Parels kunnen hun mooie glans verliezen door contact met cosmetica of door wrijving langs materialen, oppervlakten en zelfs kleding.

Onderhoud diamanten sieraden

Het mooiste van de diamant is het prachtige vuur, de schittering die je ziet. Door huidvet, olie, zeep of crèmes kan deze schittering minder worden en de diamant haar glans verliezen. Het is daarom ook belangrijk om de diamant één keer in de maand goed schoon te maken.
Hierdoor zal de diamant zijn prachtige glans behouden.
Met een sopje van groene zeep en lauwwarm water kun je de diamant schoon poetsen. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel. De haren van de tandenborstel zullen goed tussen de zetting komen, zodat ook daar het vuil en vet verwijderd wordt.
Als je klaar bent, dien je de diamant goed af te spoelen om ervoor te zorgen dat de zeepresten verwijderd worden. Het sieraad met de diamant kun je daarna droog maken met een zachte pluisvrije doek.
Uiteraard is het ook mogelijk om jouw diamanten sieraad door ons te laten schoonmaken. Wij kunnen dan direct de zetting van de diamant controleren, want zoals je zult begrijpen kan dit stukje edelmetaal slijten en je wilt natuurlijk niet die prachtige diamant verliezen.

Laat jouw sieraad ieder jaar controleren

Ons advies is om jouw sieraad ieder jaar te laten controleren.
Diamant is dan wel de hardste edelsteen, ook diamant kan beschadigen. Een diamant is opgebouwd uit verschillende facetten, vlakken. Als je de diamant heel hard langs een stenen muur haalt, zal de diamant zelf niet beschadigen, maar de vlakken kunnen natuurlijk wel wat beschadigingen oplopen. Ga dus altijd netjes en zorgvuldig met je diamant om.

Kom voor de APK van je sieraad

Wij gaan uit van de gedachte dat een sieraad minstens een leven lang mee moet kunnen gaan. Mits je deze ook draagt al sieraad! Pas goed op voor alternatieve schoonmaakmiddelen! Wij kunnen geen garantie geven om het ‘verkeerd behandelen’ van jouw sieraad. Wij adviseren, vooral bij sieraden met een of meerdere edelstenen, om deze ieder jaar langs te brengen voor een check. Zie het als een soort apk van je waardevolle sieraad. Het sieraad wordt dan ultrasoon schoongemaakt en gepolijst, en onze goudsmid kijkt meteen of de stenen nog goed vast zitten, en zal zonodig (in overleg) de zetpoten herstellen.
Reparaties Juwelier Piersma

Onze getrainde team zal je eventueel een advies meegeven met betrekking tot het onderhoud. Bij een witgouden sieraad bespreken we of je deze opnieuw zou willen laten rhodineren.

Heb je hebt gekozen voor een sieraad met een matte afwerking, dan kan het zijn dat dit door het dragen weer glanzend wordt. Indien gewenst kunnen wij jouw sieraad weer opnieuw matteren.

Plan een onderhoudsbeurt

Stuur ons een WhatsApp of stuur een mail naar onderhoud@juwelierpiersma.nl. Je ontvangt op onze werkdagen binnen 8 uur een reactie.
Reparaties

Onderhoud horloges en onderhoudsbeurt

Het is bijna vanzelfsprekend dat de meeste apparaten met bewegende delen standaard een onderhoudsbeurt krijgen. Helaas gaat dit nog niet altijd op voor een horloge. Een horloge wordt meestal pas ingeleverd als deze het niet meer doet. In mechanische horloges zijn er onderdelen die tussen de 18.000 tot 36.000 keer per uur bewegen. Dat is best veel. Na verloop van tijd zullen de gebruikte oliën en vetten verouderen, waardoor het uurwerk “droog” kan komen te staan. Als het horloge gewoon doorgedragen blijft worden, dan zullen de onderdelen flink slijten tot het moment dat het horloge stopt. Het komt helaas ook voor dat de onderdelen, welke moeten worden vervangen, niet meer leverbaar zijn doordat het uurwerk verouderd is.
Horloges zijn complexe precisie-instrumenten die het soms zwaar te verduren hebben. Ze functioneren dag in dag uit, en krijgen tijdens het dragen te maken met vocht, temperatuurschommelingen, stoten en stof. Tel daarbij op dat een mechanisch uurwerk al snel uit meer dan honderd onderdelen bestaat.

De onderhoudsbeurt

Een volledige onderhoudsbeurt bestaat uit de volgende stappen:

Vooraf een prijsopgave ontvangen?

Zoals je misschien weet zijn er horloges op de markt die nogal flink in prijs en kwaliteit verschillen. Je zult dan ook begrijpen dat de prijzen voor een onderhoudsbeurt ook verschillen. Dit kan erg uiteenlopen. Voordat wij voor je aan de slag gaan, zullen wij eerst jouw horloge onderzoeken, waarna (wanneer je dat wenst) eerst een prijsopgave wordt gemaakt. Zo houd je zelf de regie over de te maken kosten. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je niet akkoord gaat met de prijsopgave wij wel onze ’tijd’ in rekening brengen. Uiteraard kijken wij wat voor jou de beste en voordeligste oplossing is, soms is dit het doorsturen naar de leverancier. Dit gaat altijd in overleg met jou.
Afhankelijk van de complexiteit bedragen deze kosten vanaf €25,- Wat je kwijt bent aan het onderhoud van je horloge is afhankelijk van het merk, de leeftijd van het horloge en de aard en complexiteit van het onderhoud.

Plan een onderhoudsbeurt

Stuur ons een WhatsApp of stuur een mail naar onderhoud@juwelierpiersma.nl. Je ontvangt op onze werkdagen binnen 8 uur een reactie.